După mai bine de 20 de ani de paragină, cabana donată de academicianul Andrei Oţetea Bibliotecii Astra din Sibiu va fi renovată. Consiliul Judeţean Sibiu alocă peste o jumătate de milion de lei pentru repararea casei care va fi transformată în centru de creaţie pentru artiştii sibieni.
Istoricul Andrei Oţetea, redactor al volumelor ll şi lll din "Istoria României", originar din Sibiel, a încetat din viaţă în anul 1977 la Paris. Proprietatea pe care a avut-o la Sibiel a fost donată Bibiotecii Astra din pentru a fi folosită de oamenii de cultură din judeţ.
Din diferite motive, Astra nu a valorificat locaţia şi nici nu a întreţinut-o, de ani de zile cabana fiind părăsită. "Până acum câţiva ani era o persoană angajată care o păzea. După 2004, nu stiu de ce, s-a renunţat la acest serviciu", spune directorul Astra Silviu Borş.
Anul acesta cabana are şanse mari să iasă la lumină din buruieni întrucât Consiliul Judeţean Sibiu va aloca în buget suma de 675.000 lei pentru studiu de fezabilitate si repararea cabanei. "Am agreat şi susţin această investiţie pentru a realiza la cabana Andrei Oţetea tabere de creaţie pentru artiştii consacraţi şi debutanţi din judeţ. În programul cultural al judeţului, artiştii plastici şi scriitorii sibieni vor avea un loc special destinat realizării de opere artistice fie că vorbim de tablouri, sculpturi sau creaţii literare. Acestea vor fi comandate şi achiziţionate de primării pentru a creşte zestrea culturală a judeţului Sibiu”, a spus preşedintele CJ Sibiu, Ioan Cindrea.
Sarcina administrării locaţiei va reveni, în continuare, Bibliotecii Astra, în patrimoniul căreia a intrat cabana incă din anul 1980. Potrivit lui Silviu Borş, "se vor găsi soluţii" astfel încât personalul de la Bibliotecă să se ocupe şi să administreze viitoarea tabără.
Capacitatea de cazare a cabanei, situată într-o zonă izolată, în apropiere de