Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Hunedoara (CJRAE) a realizat un studiu privind monitorizarea fenomenului de violenţă în mediul şcolar în unităţile de învăţământ preuniversitar. Rezultatele arată că, doar în trei luni de studiu, numărul violenţelor se ridică la 463. Scopul principal al studiului este cunoaşterea fenomenului. O imagine realistă care oferă posibilitatea autorităţilor să intervină şi să diminueze fenomenul. Însă studiul are şi un minus, nespecificând şi mediul de provenienţă a făptuitorului (dacă provine din familii destrămate, nevoiaşe sau fără probleme socio-economice), astfel încât să se poată determina şi modul de acţiune al autorităţilor.
Pentru semestrul I al anului şcolar 2012-2013, monitorizarea fenomenului de violenţă în mediul şcolar în unităţile de învăţământ preuniversitar s-a realizat în perioada septembrie – decembrie 2012. În această perioadă s-au înregistrat 463 cazuri de violenţă în mediul şcolar, însumând 519 tipuri de violenţă în care au fost implicaţi 314 elevi la 32 de unităţi şcolare din judeţ. Date îngrijorătoare şi poate exagerate pentru unii care nu consideră violenţă verbală faptul că elevii se înjură între ei sau îşi înjură profesorul, de exemplu.
La Uricani s-au înregistrat 25 de acte de violenţă, adică o rată de 2,46%. Numărul cazurilor este mai mic decât în alte localităţi din Valea Jiului dar, raportat la numărul elevilor cuprinşi în studiu, incidenţa este mai mare.
În Vulcan, pe perioada studiului au fost înregistrate 38 de cazuri, 1,07% rată de violenţă.
La Lupeni 39 de cazuri, deci 0,85% rată de violenţă.Petroşaniul a înregistrat 44 de cazuri, 0,58% rată a violenţei.La Petrila au fost înregistrate doar 4 cazuri, adică 0,13 la sută rată a violenţei.Aninoasa nu a fost cuprinsă în studiu, deşi ar fi trebuit.Primarul Uricaniului, Dănuţ Buhăescu, este de pă