În ultima perioadă, au apărut mai multe publicaţii aşa-zis religioase, care lasă loc de interpretare sau chiar pun la îndoială adevărul despre credinţa ortodoxă. Sunt cărţi „arătoase”, colorate, cu coperte care-ţi iau ochii, care poartă denumiri generice, cu autor sau fără autor, dar care prin conţinut pot fi un pericol pentru tineri. Le poţi găsi la tarabe, dar şi la magazinele cu obiecte bisericeşti din apropierea locaşurilor de cult.
Repere
Preotul Dragoş Buta, parohul Bisericii „Sfinţii Trei Ierarhi” Suceava şi consilier cultural în cadrul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, recomandă tinerilor şi nu numai cărţile religioase scoase la editura Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, dar şi cărţi de la alte edituri din subordinea Patriarhiei Române sau volume care sunt tipărite cu binecuvântarea unui înalt ierarh.
„În general, credincioşii care vor să-şi aleagă o carte religioasă trebuie să urmărească editura unde este publicată şi ca volumul să fie tipărit cu binecuvântarea unui ierarh. De asemenea, trebuie să fie verificată şi caseta editorială, să aibă descrierea CIP a Bibliotecii Naţionale a României, dar contează şi semnătura persoanei care a scris prefaţa acelei cărţi. La librăriile Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor şi în magazinul cu obiecte bisericeşti de la Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou se găsesc cărţi care au binecuvântarea ÎPS Pimen şi sunt verificate”, ne-a spus preotul Buta.
Rolul duhovnicului, în alegerea unei cărţi
Tinerii, în general, după cum ne-a explicat şi părintele Buta, caută să citească broşuri, cărţi care au pagini mai puţine, pentru că multe informaţii pot fi găsite şi pe internet. „Nu se mai citeşte sau se citeşte din ce în ce mai puţin. Este important, însă, de unde ne luăm informaţia. Şi pe internet sunt site-uri autorizate ale Patriarhiei Române, ale arhiepiscopiilor, dar sunt şi multe