La Observatorul Astronomic de la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii (CMSN) Galaţi se fac pregătiri pentru observaţiile din noaptea de 15 spre 16 februarie, când un asteroid cu diametrul de aproximativ 45 metri va trece la o distanţă de 27.700 km de suprafaţa planetei, mai mică decât aceea la care se găsesc sateliţii geosincroni.
Asteroidul se numeşte „2012 DA14” şi a fost descoperit pe 23 februarie 2012 de Observatorul Astronomic La Sagra Sky Survey. Masa asteroidului este estimată la 130.000 de tone, iar la apropierea minimă va avea o viteză faţă de Pământ de 7.8 km/secundă, adică o viteză de 23 de ori mai mare decât viteza sunetului.
Dacă starea vremii o va permite, în noaptea de 15 spre 16 februarie, o echipă de la observatorul gălăţean, compusă din muzeograful Ovidiu Tercu şi Alex Dumitriu, va realiza o serie de observaţii ce constau în obţinerea coordonatelor astronomice în scopul îmbunătăţirii orbitei asteroidului. Observaţiile vor fi realizate cu telescopul principal al observatorului din Galaţi, cu diametrul oglinzii principale de 40 cm.
„De pe teritoriul României, asteroidul va putea fi observat începând cu ora 21.30, în noaptea de 15 februarie, la câteva minute după apropierea minimă, care va avea loc la ora 21.23,ora României. Având în vedere viteza mare cu care se va mişca pe boltă, asteroidul va trece în câteva ore prin următoarele constelaţii: Fecioara, Leul, Părul Berenicei, Câinii de Vânătoare, Ursa Mare, Dragonul şi Ursa Mică”, ne-a declarat muzeograful Ovidiu Tercu.
În prezent, sunt cunoscuţi 9.573 de astfel de asteroizi. „În fiecare lună trec foarte mulţi asemenea asteroizi prin apropierea Pământului şi din aceste motive credem că ar trebui investit mai mult în construirea, dotarea şi modernizarea mai multor observatoare astronomice ce au ca activitate monitorizarea asteroizilor ce pot pune în pericol viaţa de pe Pământ”