Schimbările bruşte de temperatură au dat peste cap starea de sănătate a sălăjenilor, cei mai sensibili la bolile de sezon fiind copii. Cazurile de viroze şi pneumonie se înmulţmesc de la o săptămână la alta, iar la cabinetele de medicină de familie sălile de aşteptare sunt în fiecare zi pline. Chiar şi în farmacii, nu de puţine ori se stă la rând, fluxul crescut de pacienţi fiind cauzat tocmai de aceste îmbolnăviri specifice sezonului rece.
Începutul lunii februarie a adus o creştere a cazurilor de viroze în rândul sălăjenilor. Aproximativ 1.500 de persoane au fost diagnosticate în perioada 28 ianuarie – 3 februarie cu infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, numărul cazurilor fiind în creşetere faţa de cel înregistrat în intervalul de şapte zile anterior. Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj, Ligia Marincaş, a declarat că majoritatea acestor diagnostice au privit segmentul de vârstă 5-14 ani, unde au fost descoperite 513 cazuri. Potrivit sursei citate, cele mai multe îmbolnăviri au fost uşoare şi medii, nefiind necesară spitalizarea decât în cazul a 26 de persoane. În aceeaşi perioadă au fost semnalate şi 177 de pneumonii, directorul DSP Sălaj estimând o creştere a numărului de cazuri de boli de sezon şi în zilele următoare. “Este o evoluţie normală a acestor afecţiuni pentru luna februarie, chiar dacă ne aşteptăm la o creştere a numărului lor, datorită fluctuaţiilor de temperatură din ultima perioadă”, a spus Ligia Marincaş.
Statisticile arată, însă, doar situaţia trecută negru pe alb, pe hârtie. Pe lângă aceşti bolnavi luaţi în evidenţe, judeţul are, ca în fiecare iarnă, şi alţii care preferă să rămână acasă şi să se trateze după ureche. Nu puţini sunt cei care, de frica diagnosticului, din motive financiare, ori pur şi simplu din ignoranţă şi comoditate ocolesc cu bună ştiinţă cabinetele medicale, preferând să ia leacuri şi me