Ministrul român de externe Titus Corlăţean este nemulţumit de tonul dezbaterii cu privire la migraţia dinspre România şi Bulgaria către Marea Britanie şi denunţă o serie de stereotipuri despre români vehiculate de presă, ca "cerşetori" şi "criminali", relatează BBC News Online. "Acest tip de dezbatere în cadrul societăţii britanice este destul de surprinzătoare, iar noi o regretăm", a declarat şeful diplomaţiei române pentru BBC. "Este destul de mult", a apreciat el. Corlăţean şi-a exprimat frustrarea şi faţă de materiale de presă care îi prezintă pe români, în mod stereotip, drept "criminali" sau "cerşetori", apreciind că estimări cu privire la venirea unui val de imigranţi români şi bulgari în Marea Britanie, începând din 2014, sunt exagerate.
Numeroşi români care muncesc în străinătate, a argumentat ministrul pentru BBC, joacă un rol valoros în economiile altor ţări, inclusiv în Marea Britanie, unde sunt peste 2.000 de doctori. "Nu sunt imigranţi, sunt cetăţeni europeni cu drepturi depline", a subliniat ministrul român de Externe. De asemenea, el a minimizat sugestii cu privire la apariţia unei "rupturi" diplomatice cu Londra şi a precizat că a discutat cu oficiali britanici, în mai multe rânduri, subiecte legate de migrare, inclusiv cu omologul său William Hague. "Am primit asigurări clare potrivit cărora Marea Britanie respectă libertatea de mişcare a românilor şi bulgarilor şi va respecta tratatele europene", a spus el. Restricţiile tranzitorii în domeniul libertăţii de mişcare impuse celor două ţări la aderarea la Uniunea Europeană (UE), la 1 ianuarie 2007, expiră la sfârşitul acestui an. În acest context, asupra Guvernului britanic sunt exercitate presiuni să prevină un "val semnificativ" de imigranţi.
Potrivit unor estimări, aproximativ trei milioane de români muncesc în ţări UE, iar cei mai mulţi analişti de la Bucureşti argumentează că marea