Mai mulţi miniştri europeni au pledat, în cadrul reuniunii UE, pentru etichetarea la origine a cărnii utilizată în produsele semipreparate, pe fondul scandalului privind carnea de cal, informează AFP.
"Dorim să evoluăm spre o reglementare europeană care să prevadă etichetarea cărnii la origine", a declarat ministrul francez pentru Protecţia consumatorului, Benoît Hamon.
"Aş vrea ca etichetarea să fie cât mai precisă", a declarat ministrul irlandez al Agriculturii, Simon Coveney.
Ministrul britanic al Alimentaţiei, Owen Paterson, îndeamnă Uniunea Europeană să acţioneze "rapid" în cazul scandalului cărnii de cal. "Este necesară o soluţie rapidă", a declarat Paterson la reuniunea de la Bruxelles. Paterson s-a declarat favorabil efectuării de teste ADN pentru verificarea cărnii din produsele semipreparate.
Miniştrii europeni ai Agriculturii s-au reunit miercuri seară la Bruxelles pentru a stabili măsurile care trebuie luate la nivelul Uniunii Europene în cazul scandalului cărnii de cal.
Reuniunea a început la ora 18.00 (19.00, ora României), după ce marţi au avut loc percheziţii în două companii britanice suspectate că au vândut carne de cal în loc de carne de vită. Produse etichetate greşit au fost găsite şi în Franţa, iar suspiciuni există şi în Germania.
Reuniunea de miercuri este prezentată ca "informală" şi nu sunt aşteptate măsuri concrete. "Dar va permite un schimb de idei între statele membre cele mai afectate, în special Franţa, Marea Britanie, Luxemburg, Suedia, România şi Polonia", a anunţat preşedinţia irlandeză a UE.
Comisia Europeană va fi reprezentată de comisarul pentru Sănătate şi Protecţia consumatorilor, Tonio Borg, şi de un reprezentant al comisarului UE pentru Agricultură, Dacian Cioloş.
Subiectul va fi dezbătut vineri la nivelul experţilor UE şi cu ocazia Consiliului european pentru agricultură,