Violonistul Alexander Bălănescu, fondatorul „Bălănescu Quartet“, ce va susţine astăzi un recital extraordinar pe scena Filarmonicii „Oltenia“, promite o seară de muzică mai altfel, în stilul său specific.
Poposit ieri la Craiova pentru prima dată, Alexander Bălănescu s-a arătat încântat de deschiderea instituţiei care îi va găzdui spectacolul, dar şi de conducerea acesteia, care l-a „curtat“ pentru a veni să cânte în Craiova. „Am fost fermecat şi cucerit de ideile domnului Drăgulescu (managerul filarmoncii - n.r.) şi abia aştept să lucrăm împreună. Ce m-a emoţionat este faptul că ideile lui se leagă foarte mult de ceea ce am încercat eu să fac, cum să prezentăm muzica nouă şi educaţia copiilor, publicul din viitor. Se potrivesc ideile, asta mă bucură foarte mult“, a declarat muzicianul.
Stabilit în Marea Britanie şi desfăşurându-şi cea mai mare parte a activităţii în Londra, acesta a povestit că, în 1969, a plecat din România împreună cu familia sa. „După 20 de ani, am avut dreptul să mă întorc în ţară, dar cumva am încercat să fiu din ce în ce mai legat de cultura română şi este important să lucrez din ce în ce mai mult în România“.
Colaborări multiple
Colaborarea violonistului cu Filarmonica „Oltenia“ nu se va opri la acest recital. În luna mai, instituţia va prezenta un concert vocal-simfonic pregătit şi compus de Bălănescu, iar în toamnă, muzicianul intenţionează să scrie o piesă care să implice muzicienii din orchestră ca solişti. „Vreau să scriu un concert neconvenţional. Mi s-a spus că din partea muzicienilor este o dorinţă de a explora noi aventuri. De abia aştept să îi întâlnesc“. Acesta a glumit, spunând că acest concert este un fel de scuză pentru a-i cunoaşte pe componenţii orchestrei filarmonicii. Bălănescu speră să prezinte publicului craiovean, împreună cu cvartetul său, spectacolul „Maria T.“, dedicat Mariei Tăna