Nanette Blitz Konig, supravieţuitoare a Holocaustului, îşi aminteşte despre perioada cumplită în care a fost prizonieră, scrie website-ul worldcrunch.com.
Nanette Blitz Konig a fost o prietenă a Annei Frank, autoarea care a cuprins în jurnalul său viaţa ascună de ochii naziştilor. "Jurnalul Annei Frank" a fost publicat în 67 de limbi, împărtăşind astfel cu întreaga lume condiţia dificilă a milioanelor de evrei în timpul Holocaustului, prezentată prin ochii unei adolescente.
"Mă întreb şi astăzi cum reuşeam noi, două schelete, să ne recunoaştem una pe alta..." Nanette Blitz Konig are 83 de ani şi vorbeşte despre ultima dată când şi-a văzut colega de lagăr, pe Anne Frank. Era 12 martie 1945 şi tânăra Anne avea să moară la mai puţin de două săptămâni de la acea dată.
Privirea vie a Nanettei trădează groaza sub semnul căreia se află amintirea. Cu toate acestea, este gata să-şi dezvăluie arhiva şi istoria personală din casa aflată în São Pao, în care a trăit din 1950 încoace.
Fiica unui director al Băncii din Amsterdam, Nanette a studiat la Liceul Evreiesc, unde a fost în aceeaşi clasă cu Anne.
"Anne era o fată plină de viaţă; îi plăcea la nebunie să vorbească şi îi plăceau băieţii!" spune Blitz Konig cu o licărire în privire. "Dacă mai trăia, sunt sigură că ar fi devenit o scriitoare extraordinară."
Nanette ştia despre jurnalul pe care îl ţinea tânăra. Acesta a fost publicat de către tatăl autoarei, Otto, după ce s-a încheiat războiul. Anne primise carnetul cu ocazia aniversării ei de 13 ani, pe 12 iunie, 1942, iar Nanette a fost şi ea prezentă la petrecere.
Imediat după aniversare, cele două fete au fost separate - Anne s-a ascuns împreună cu familia sa în spatele biroului tatălui ei, în timp ce Nanette, alături de familia sa, a fost arestată. S-au reîntâlnit în 1944 în lagărul de concentrare Bergen-Belsen, aflat la 300 de kilomet