Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, consideră că nu este drept ca un stat membru al Uniunii Europene să fie acuzat fără dovezi şi a catalogat drept corectă şi promptă reacţia autorităţilor române în privinţa scandalului cărnii de cal.
”Nu este drept ca un stat membru să fie acuzat fără dovezi. Reacţia autorităţilor române a fost corectă şi promptă. România a dat dovada de transparenţă, ceea ce arată că poate gestiona o astfel de situaţie”, a declarat Dacian Cioloş, miercuri, la o conferinţă de presă.
Oficialul european se va întâlni, miercuri, la Bruxelles, cu miniştrii europeni din statele implicate în subiectul cărnii de cal. Dacian Cioloş a precizat că aceeaşi poziţie exprimată vizavi de modul în care autorităţile române au gestionat problema cărnii de cal o va prezenta şi în Comisia Europeană.
Ministrul Agriculturii din Irlanda a convocat, miercuri, la Bruxelles, o reuniune a Miniştrilor Agriculturii din Franţa, Regatul Unit al Marii Britanii, Luxemburg şi Polonia, la care va participa şi ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.
Reuniunea a fost convocată pentru a dezbate problema comercializării pe piaţa din Marea Britanie a unor produse care ar fi conţinut carne de cal în loc de carne de vită. Agenţia Britanică pentru Siguranţă Alimentară (FSA) a anunţat săptămâna trecută că a descoperit că lasagna marca Findus, care ar trebui să conţină carne de vită, conţinea în anumite cazuri chiar 100% carne de cal, iar acest produs era fabricat de compania franceză Comigel.
Preşedintele companiei franceze Comigel, Erick Lehagre, a afirmat că produsul, respectiv carnea de cal folosită în lasagna considerată de vită, provenea de la un producător român. De asemenea, grupul agroalimentar suedez Findus a acuzat furnizorul de carne pentru lasagna, societatea franceză Spangher