16.000 de români au depozite de 28 mld. euro, iar 0,1% din aceştia au 3,7 mld. euro în bănci, adică în medie 220.000 de euro de persoană.
Circa 16.500 de persoane aveau la sfârşitul anului trecut depozite mai mari de 100.000 de euro, cu o valoare cumulată de 16,2 miliarde de lei (echivalentul a 3,7 mld. euro) potrivit celor mai recente date publicate de Fondul de Garantare a Depozitelor.
Depozitele bancare sunt garantate în cazul falimentului instituţiei de credit doar în limita a 100.000 de euro, riscul pentru sumele care depăşec acest plafon fiind asumat integral de către client.
Numărul deponenţilor care au în cont sume de peste 100.000 de euro a crescut cu 30% în ultimii doi ani, dar volumul total al depozitelor a scăzut cu echivalentul a 200 mil. euro, astfel că valoarea medie a unui depozit s-a redus de la peste 300.000 de euro la circa 225.000 de euro.
Aceasta înseamnă că o parte din clienţi şi-au împărţit economiile în depozite mai mici pentru a intra sub schema de garantare, în timp ce alţii au ales plasamente mai profitabile.
"Scăderea valorii medii a unor depozite s-ar putea datora plasamentelor alternative pe care clienţii de private banking le găsesc acum în oferta băncilor. Plasamentele în aur, obligaţiuni de stat, acţiuni tranzacţionate pe bursă sau certificate care urmăresc evoluţia unui activ suport sunt produse mai sofisticate decât depozitele bancare, care răspund şi altor tipuri de nevoi şi care pot oferi randamente superioare", consideră Eugen Sinca, analist-şef al BCR.
Persoanele cu averi lichide de peste 200.000 de euro sunt incluse în segmentul clientelei de private banking, unde concurenţa s-a intensificat în ultimii ani pe fondul încercărilor bancherilor de a găsi noi surse de venit.
Unele date neoficiale arată că există clienţi