Firmele care nu respectă procedurile indicate de ordinul privind întocmirea şi depunerea situaţiilor financiare anuale, riscă amenzi de până la 40.000 de lei.
Având în vedere penalităţile înscrise în legea contabilităţii, companiile trebuie să se asigure că întocmesc şi depun corect situaţiile financiare şi raportările contabile. Acestea vor fi întocmite de firmele care la data bilanţului depăşesc limitele a două din cele trei criterii de mărime, respectiv: totalul activelor - 3.650.000 euro, cifra de afaceri netă - 7.300.000 euro, numărul mediu de salariaşi – 50.
Firmele care în exerciţiul financiar precedent au avut cifra de afaceri netă şi totalul activelor sub echivalentul în lei al sumei 35.000 de euro, inclusiv, pot opta pentru întocmirea unor situaţii financiare simplificate care conţin doar bilanţul simplificat, contul de profit şi pierdere simplificat, datele informative şi situaţia activelor imobilizate.
Termenele pentru depunerea situaţiilor financiare anuale şi a raportărilor contabile anuale la Fisc sunt următoarele: 150 de zile de la încheierea exerciţiului financiar - pentru societăţile comerciale, societăţile/companiile naţionale, regiile autonome, institutele naţionale de cercetare-dezvoltare; 120 de zile de la încheierea exerciţiului financiar - pentru persoanele fără scop patrimonial; 150 de zile de la încheierea exerciţiului financiar – pentru subunităţile din România, care aparţin unor persoane juridice cu sediul sau domiciliul în străinătate şi 90 zile de la închiderea exerciţiului financiar – pentru firmele care sunt în lichidare. Firmele care nu au desfăşurat activitate de la constituire până la 31 decembrie nu întocmesc situaţii financiare anuale, urmând să depună în acest sens la Fisc o declaraţie pe propria răspundere de inactivitate, în termen de 60 de zile de la încheierea exerciţiului financiar.
Firmel