Ministrul Mediului prezintă miercuri, în ședință de Guvern noua formulă de calcul pentru timbrul de mediu care ar urma să fie aplicat începând cu luna martie a acestui an. Într-un interviu acordat recent, Rovana Plumb a explicat cum vor plăti românii acest timbru, cum se justifică introducerea acestei noi formule și a oferit detalii despre majorarea valorii voucherelor pentru Programul Rabla.
Rovana Plumb a detaliat într-un interviu acordat jurnaliștilor de la Gândul cum se explică noua schimbare pentru încasarea taxei auto, denumită acum taxă de timbru. Ministrul susține că un produs care vine dintr-un alt stat membru nu poate avea regim juridic diferit faţă de un produs existent pe piaţa internă a unui alt stat membru, aşa cum se întâmpla la noi. Prin urmare, prin timbrul de mediu va exista acelaşi regim juridic atât pentru maşinile achiziţionate în România, cât şi pentru cele cumpărate dintr-un alt stat membru. Indiferent cum le-au achiziţionat, şoferii plătesc la tranzacţionare acest timbru de mediu, care nu face diferenţierea că maşina este adusă din afară sau este cumpărată de pe piaţa muncii.
Ministrul Mediului a declarat că timbrul de mediu va intra în vigoare în cursul lunii martie, iar legea va fi supusă aprobării în ședința de Guvern. Potrivit acesteia, problema care se impune în prezent este că normele metodologice existente nu s-ar plia pe noua lege și că acestea ar urma să fie suplimentate.
Tot referitor la timbrul de mediu, s-a ajuns la concluzia că maşinile Euro 1, Euro 2 sau non Euro, care teoretic sunt mai poluante, plătesc mai puţin. Rovana Plumb a explicat că evaluările realizate pentru mașinile cu tehnologii învechite existente deja pe piața națională, care pot polua mai mult sau mai puţin, dar care se apropie de sfârşitul ciclului de viaţă şi se transformă în deşeu, arată că, dacă ridici taxa, înseamnă că blochezi mobilitatea