Războiul valutar a trecut de pe scena mondială în chiar sânul Europei, iar acest lucru s-a văzut clar la cel mai recent summit al miniştrilor de finanţe din zona euro. Aici, confruntată cu presiunea enormă de a-şi reface competitivitatea economică, Franţa a susţinut limitarea cursului euro, ceea ce i-ar face exporturile mai atractive. Germania a ripostat descriind iniţiativa Parisului ca fiind un substitut slab pentru reforme economice.
Între timp, alte state cu care Europa se luptă pe frontul internaţional al comerţului îşi devalorizează monedele, iar economiile lor capătă forţă.
"Cursurile de schimb trebuie să reflecte fundamentele economiilor noastre din zona euro. Cursurile de schimb nu ar trebui să devină influenţate de speculaţii sau de dispoziţia pieţelor", a declarat în faţa colegilor din zona euro ministrul francez de finanţe Pierre Moscovici. Pe măsură ce investitorii au devenit mai încrezători că uniunea monetară poate depăşi criza datoriilor suverane, euro s-a apreciat semnificativ în raport cu dolarul şi alte valute, ceea ce face ca exporturile europene să fie mai scumpe, un factor care poate frâna relansarea economică, scrie The New York Times.
Franţa, care are ca politică tradiţională intervenţia pe pieţe, a pledat prin Moscovici pentru acţiuni coordonate la nivelul zonei euro cu scopul de a ţine sub control cursul euro.
Ministrul francez vrea ca europenii să prezinte un plan comun vineri, la reuniunea miniştrilor de finanţe şi a guvernatorilor băncilor centrale din G20 de la Moscova.
Euro, pentru unii mumă, pentru alţii ciumă
Presiunile Parisului s-au izbit imediat de rezistenţa guvernatorului băncii centrale germane Jens Weidmann. Acesta a sugerat că ţări precum Franţa încearcă pur şi simplu să abată atenţia de la nevoia de a-şi reafirma economiile pentru a le face mai competitive.
"Doar guvernele pot