- Diverse - nr. 30 / 13 Februarie, 2013 La ora la care la o televiziune, un bucatar timisoarean se straduia sa ne demonstreze cum se face "ciorba de bolovan”, pe postul public al Societatii Romane de Televiziune fierbea margeaua in legatura cu scandalul abia iscat (dupa cum se vede, mai nou, noi, romanii, o tinem dintr-un scandal in altul!) in jurul carnii de cal. Eram acuzati ca cineva a inlocuit carnea de vita, cu cea de cal, trimisa la export pentru pregatirea acelei mancari numite lasagna. Nimic dovedit. Cineva iar doreste sa arunce pisica moarta in ograda noastra, de la o vreme Romania devenind calul breaz, de bataie al tuturor! Mismasuri de culise, din te miri ce, puse la cale. O fi, la mijloc, mana mafiota? Se urmare ste decredibilizarea Romaniei, mereu pusa la colt si compromisa din ascunse motive? Continua, oare, Romania sa fie "vinovatul de serviciu” al Europei? Iar pe acest fond, vine un ins si da, spectaculos, cu parul in balta, dovedind cam cata cultura rurala au insi bine platiti din banii nostri publici la o televiziune… publica! Zice el ca frumoasele exemplare, caii, acesti utili si iubiti prieteni ai omului, sunt pusi in jug. El asa stie si asa spune: nu in ham, ci in jug. Romanul stie ca, de cand satul e sat, caii sunt pusi in ham! In jug se prind – cum zice taranul – vacile si boii! Bravo, bolovane, istet nevoie-mare! Poate mainepoimaine, intrebat unde creste si traieste gaina, continuand astfel, ar putea raspunde precum un elev din clasa a III-a, la un fel de extemporal: "Gaina creste in piata!”. El doar acolo a vazut-o! Sa nu te minunezi si sa nu-ti aduci aminte, in astfel de situatii, de replica ramasa de pomina a regretatului mare prozator, "fabrica de metafore” – Fanus Neagu, care, intorcandu-se de la fostul Consiliu al Culturii de pe vremuri, chemat sa dea socoteala de o "celebra” personalitate a timpului, Suzana Gadea, un fel de ministru de