Irlandezii si britanicii s-au aratat indignati de dezvaluirile conform carora o parte dintre produsele pe care le credeau a fi de vita, precum lasagna congelata cu carne de vita, erau, de fapt, preparate cu carne de cal.
Acest lucru a scos la iveala faptul ca, cel mai probabil, consumatorii au fost pacaliti timp de aproximativ un an si nu si-au dat seama ce mananca. In acest context, „Discovery“ descrie ce gust are carnea de cal.
Jurnalistii publicatiei scriu ca are un gust dulce, situandu-se undeva intre carnea de vita si cea de caprioara. Carnea cailor tineri are o culoare rozalie, iar cea a celor batrani este mai inchisa la culoare. Datorita texturii sale elastice este folosita intr-o varietate de preparate si este o carne slaba, fiind mai rapid de preparat decat cea de vita.
Carnea de cal este consumata in multe parti ale lumii si in unele zone chiar exista o mare cerere pentru aceasta, in Europa si in Asia fiind considerata o delicatesa. In nordul Italiei, carnea de cal este folosita la prepararea unei tocanite, in Japonia este taiata in fasii subtiri si consuma cruda, iar in Kazakhstan, Indonezia si in Mongolia este ingredientul principal al multor feluri de mancare.
„Este putin mai dulce decat carnea de vita si are o aroma atat de buna, incat este greu sa nu-ti placa“, a declarat un expert in carne de cal, pentru USA Today.
Fata de carnea de porc sau de vita, cea de cal necesita un timp mai mic pentru a fi gatita. Este bogata in fier si acizi grasi Omega 3. Cu toate acestea, in China, America de Nord si in Insulele Britanice, carnea de cal nu este considerata produs alimentar.
Unii critici au atras atentia asupra pericolului de contaminare a carnii cu fenilbutazona, un antiiflamator folosit pentru tratarea durerii sau a febrei la cai, care in doze mari poate cauza anemie aplastica sau