Limitarea accesului la muncă de către Marea Britanie pentru imigranţi nu face decât să înrăutăţească situaţia, a declarat Sean Bamford, expert în politici de migraţie la Trades Union Congress (TUC), una dintre cele mai mari confederaţii sindicale din Regatul Unit.
„Poziţia confederaţiei noastre este că ne opunem măsurilor de tranziţie pe piaţa muncii. Acestea nu ne ajută deloc. Dacă le restricţionăm, nu facem decât să înrăutăţim situaţia. Problemele pe care le întâmpină muncitorii în Marea Britanie nu li se datorează lor, polonezilor sau românilor. Se datorează capitalismului de tip 'casino' şi eşecului guvernanţilor de a-l ţine sub control”, a declarat Sean Bamford la dezbaterea “Şase ani de restricţii pentru români pe piaţa muncii din Uniunea Europeană”.
Sindicalistul britanic a precizat că, în cele mai multe cazuri, muncitorii români şi bulgari lucrează pe salariul minim în Regatul Unit. „Nu există dovezi că muncitorii români şi bulgari au pus în pericol locurile de muncă pentru cetăţenii britanici. Măsurile tranzitorii i-au făcut pe români şi pe bulgari vulnerabili la forme extreme de exploatare”, a susţinut el.
Sean Bamford a vorbit şi despre soluţia self-employment (echivalentul Persoanei Fizice Autorizate din România) la care mulţi imigranţi apelează pentru a putea munci în Marea Britanie. „Nu este o soluţie tocmai bună. Dacă sunt PFA, nu dispun de drepturile legate de politicile de sănătate şi de securitate a muncii”, a precizat britanicul. El a vorbit şi despre situaţiile în care PFA li s-au impus taxe de către unii angajatori cu care au încheiat contracte, deşi legislaţia britanică prevede că o persoană fizică autorizată trebuie să plătească contribuţii şi impozite direct către stat.
Referitor la temerile apărute în presa britanică în legătură cu efectul liberalizării accesului la piaţa muncii pentru români şi bulgari, începând