Delegaţii ale Ucrainei şi Rusiei ar putea conveni până la sfârşitul săptămânii, în cadrul unor negocieri de la sediul Gazprom, asupra unor parametri comuni ai noilor acorduri privind livrările de gaze. Este vorba nu doar despre soluţionarea problemei legate de cele 7 miliarde de dolari pretinse de Rusia, ci şi de revizuirea fostelor contracte în domeniul gazului.
De asemenea, de lunea viitoare o delegaţie a Ministerului Energeticii al Ucrainei se va deplasa la Bruxelles, pentru a le explica situaţia reprezentanţilor Comunităţii Energetice Europene (CEE), potrivit cotidianului rus Nezavisimaia Gazeta.
Ucraina a devenit membră a CEE din 2011, iar de atunci Kievul a sperat la sprijinul unui partener puternic în complicatele negocieri cu Gazprom. Aceste aşteptări erau legate şi de faptul că, în 2009, Comisia Europeană şi o serie de bănci europene au semnat cu Ucraina un memorandum privind finanţarea modernizării sistemului de gazoducte al ţării. Însă banii nu au fost alocaţi: partea europeană a formulat noi condiţii şi cereri, a subliniat expertul ucrainean în probleme energetice, Valentin Zemlianski.
De asemenea, Zemlianski a subliniat că, în ultimii ani, unii membri ai UE au început să coopereze cu Gazprom în cadrul proiectului privind construirea gazoductului ocolitor South Stream. ”Kievul a atras atenţia CEE că acest lucru dăunează intereselor Ucrainei, a făcut apel la interesele parteneriale, însă nu a avut ecou, rămânând singură şi în negocierile cu Gazprom”, a spus analistul.
Săptămâna trecută, nemulţumirea şi supărarea părţii ucrainene au fost exprimate într-un discurs al preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici, susţinut la Vilnius, iar înainte de aceasta premierul Nikolai Azarov a declarat în faţa jurnaliştilor că suma pretinsă Ucrainei de Gazprom echivalează cu trei luni de plăţi pentru toţi pensionarii ucraineni.
”Ţara depun