Lista de medicamente compensate şi gratuite nu a mai fost actualizată de şase ani de zile, motiv pentru care pacienţii arădeni nu au în momentul de faţă acces la tratamente inovatoare care ar putea să le salveze viaţa. Medicii susţin că accesul României în Uniunea Europeană a coincis cu limitarea accesului bolnavilor la terapii corespunzătoare blocului european.
Vestea bună constă în faptul că lista de medicamente ar putea fi actualizată în vara acestui an, însă evaluarea noilor molecule va fi realizată după un alt set de criterii decât cel care a existat până acum. „Lista medicamentelor compensate nu a mai fost actualizată din anul 2008. Pentru modificarea ei este nevoie de o nouă hotărâre de Guvern. De aceste medicamente beneficiază doar persoanele asigurate“, ne-a declarat Bianca Găicean, purtătorul de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate Arad.
Un asemenea proces va prelungi perioada de aşteptare. Medicii speră totuşi ca această nouă metodologie de evaluare să fie publicată şi să fie finalizată până la sfârşitul acestui trimestru în aşa fel încât în trimestrul doi al acestui an să se poată face evaluarea medicamentelor, iar noi medicamente în lista de compensate şi gratuite să existe începând chiar cu 1 iulie 2013.
Începând cu 2008, aproximativ 80 de molecule noi au fost evaluate şi propuse spre intrare în sistemul de rambursare şi comensare. În plus, există şi o extensie a unor indicaţii terapeutice pentru mai mult de 50 de molecule care sunt incluse deja în schemele de tratament de la noi.
Noile molecule nu pun în pericol produsele din actuala listă, cu toate că unele dintre acestea ar putea fi înlocuite, întrucât au efecte secundare sau sunt mai puţin eficiente. Introducerea unor noi medicamente pe lista compensatelor şi gratuitelor nu va afecta în vreun fel bugetul sănătăţii. Sunt mulţi factori care ar putea interveni în act