Medicii epidemiologi trag un semnal de alarmă cu privire la faptul că numărul îmbolnăvirilor de rubeolă a crescut îngrijorător anul trecut și că singura modalitate de prevenire a bolii este vaccinarea.
Boala poate avea consecințe grave în cazul femeilor însărcinate, ai căror copii, în cazul în care mamele s-au îmbolnăvit, se pot naște cu malformații. Potrivit datelor furnizate de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Neamț, în 2003 incidența bolii era extrem de mare, astfel că, în județul nostru, la momentul respectiv se înregistrau 3.890 de cazuri de rubeolă. “Acest lucru s-a întâmplat și din cauză că, pe atunci, nu exista vaccin antirubeolă. Vaccinarea obligatorie împotriva rubeolei a fost introdusă abia în 2004, iar efectele s-au văzut imediat, în sensul că numărul cazurilor a scăzut considerabil. Dacă, în 2011, pe teritoriul județului se înregistrau 20 de cazuri, anul trecut numărul acestora a crescut foarte mult, ajungând la 912. Din punct de vedere epidemiologic, o dată la câțiva ani, există o perioadă în care numărul celor care contactează o boală infecțioasă crește“, a declarat medicul epidemiolog Roxana Pipirigeanu, șeful Serviciul Rpidemiologic din cadrul DSP Neamț.
Potrivit acesteia, cele mai multe îmbolnăviri s-au înregistrat la copii nevaccinați, cu vârste între 9 și 15 ani. “Lumea trebuie să înțeleagă faptul că vaccinarea este foarte importantă. În primul rând, protejează copiii împotriva bolii. În al doilea rând, protejează femeile însărcinate, pentru că boala poate avea urmări în ceea ce privește fătul, care se poate naște cu malformații. Cele mai multe cazuri înregistrate anul trecut au fost forme ușoare și sub 5% au avut nevoie de internare. În plus, în urma vaccinării nu s-au semnalat reacții adverse“, a mai spus medicul epidemiolog Roxana Pipirigeanu.
Medicii epidemiologi trag un semnal de alarmă cu privire la fa