Peste 50 de persoane au protestat miercuri, în faţa Ministerului Culturii, solicitând ministrului să retrimită avizul de mutare a Halei Matache la Comisia Monumentelor Istorice, deoarece atunci când acesta a fost acordat, nu s-a luat în calcul varianta păstrării amplasamentului monumentului.
Cei aproximativ 50 de protestatari, reprezentanţi ai societăţii civile, au afişat bannere pe care scria "7 moduri de salvare, pe Comisie în cot o doare", "Nu începeţi un mandat luând decizii cu păcat", "Păstrăm şi reparăm sau zdrobim şi risipim", "Barbu, hai fii tu ministru, că Oprescu-i doar sinistru", "Cultura nu se măsoară în kilometri, monumentul nu se măsoară în saci de moloz".
Printre reprezentanţii societăţii civile care au participat la protest sunt Mircea Toma, Şerban Sturdza, Dan Trifu, Nicușor Dan şi Alina Mungiu Pippidi.
Directorul executiv al Asociaţiei ProDomo a declarat pentru MEDIAFAX că protestatarii au dorit să atragă atenţia că sunt elemente noi care nu au fost luate în calcul atunci când a fost acordat avizul de demolare a Halei Matache.
"S-au făcut măsurători, drumul poate fi deschis fără probleme, hala nu trebuie dărâmată şi mutată. Reconstrucţia acestei hale ar fi un fals din punct de vedere al criteriului de autenticitate care pune în discuţie calitatea de monument istoric al clădirii. Este un element care se desface se mută, se transformă, se transportă, costă şi mai mulţi bani decât dacă ar fi păstrată pe actualul amplasament", a spus Şerban Sturdza.
Potrivit arhitectului Sturdza, ministrul Culturii, Daniel Barbu, poate acorda semnătura pe cererea de deschidere a circulaţiei, dar nu şi pe mutarea halei.
"Noutatea este că acest proiect care prevede păstrarea halei nu a fost prezentat Comisiei. În faţa Comisiei pentru Monumente Istorice au fost prezentate doar trei variante care propuneau mutarea, nu şi ipoteza păst