Din 2014, nicio ţară membră a Uniunii Europene nu poate prelungi în mod unilateral restricţiile de muncă pentru cetăţenii romani şi bulgari, este concluzia unei dezbateri organizate marţi la care au participat membri au Guvernului, ai sindicatelor din Marea Britanie şi România, precum şi un europarlamentar român.
Consilierul de stat din Guvernul României Luminiţa Odobescu consideră regretabil faptul că lucrătorii români sunt folosiţi de politicieni străini pentru a justifica lipsa unor măsuri, precizând că Executivul nu va face rabat de la Tratatul de aderare privind liberalizarea pieţei muncii.
"Avem un dialog activ cu Marea Britanie, dar şi cu restul statelor membre, pentru a vedea care sunt modalităţile de soluţionare. În Marea Britanie, sunt dificultăţi chiar şi pentru studenţi să obţină documentele de la autorităţi. Parlamentul European are un rol extrem de activ pentru a solicita Comisiei Europene şi statelor membre să respecte prevederile liberei circulaţii. Autorităţile române urmăresc cu maximă atenţie declaraţiile pe acest subiect. Este regretabil că românii sunt folosiţi pentru a justifica lipsa unor măsuri", a spus Luminiţa Odobescu, la dezbaterea cu tema "6 ani de restricţii pentru români pe piaţa muncii din Uniunea Europeană".
Consilierul de stat a precizat că sunt deja exemple pentru a arăta că, după liberalizarea completă a pieţei muncii, nu a avut loc nicio invazie a lucrătorilor români.
"S-a menţinut acelaşi nivel de migraţie. Dar dacă ne uităm în presa vremii, o să vedem că acelaşi mesaj a fost transmis şi după aderare, însă aceste abordări nu sunt confirmate de cifre, de realitate", a precizat Odobescu.
Ea a mai adăugat că autorităţile române nu anticipează nici o migrare a cetăţenilor români dintr-un stat în altul.
După liberalizarea accesului de către Italia şi Irlanda în 2012, mai sunt nouă ţări unde ro