Viitorii studenţi primesc mură-n gură toate informaţiile necesare promovării examenului de intrare la facultate chiar de la dascălii care îi vor prelua. Aceştia le-au pregătit lecţii complete de matematică sau limbi străine, dar şi câteva simulări.
Rezultatele ruşinoase obţinute de elevi la simulările de Bacalaureat, organizate în marile judeţe, i-au alarmat până şi pe mai marii universităţilor de stat. Ca să se asigure că puţinii elevi care vor promova examenul maturităţii le vor deveni studenţi, aceştia au dat drumul pregătirilor de admitere cu patru luni înainte.
Este şi cazul Academiei de Ştiinţe Economice (ASE) din Bucureşti, una dintre cele mai “vânate” universităţi din ţară. Dascălii de aici au început deja să ofere meditaţii gratuite, pentru a pregăti candidaţii pentru reintroducerea examenului de admitere, după doi ani în care s-a putut intra pe bază de dosar. Lecţiile se vor desfăşura în fiecare sâmbătă, până pe 26 aprilie.
Alta e strategia celor de la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa” din Iaşi. Aceştia au creat site- ul www.ssmi.ro/simulare- admitere, care le dă tinerilor posibilitatea de a se înscrie la două sesiuni de simulare a examenului de admitere, de pe 30 martie, respectiv 18 mai. Matematica, bat-o vina! Elevii bucureșteni s-au făcut de râs la simulări
„Admiterea e doar un paliativ”
Conducerea Universităţii “Al. Ioan Cuza” din Iaşi merge însă pe principiul “intră cine vrea, iese cine poate”, iar meditaţiile de admitere au fost lăsate pe ultimul loc. „La noi, examenul scris contează doar 50%. Punem accent pe calitate cursurilor. Admiterea nu rezolvă problemele sistemului, este doar un paliativ ”, spune Vasile Işan, rectorul universităţii.
12 candidaţi pe un singur loc au concurat anul trecut la ASE. Cea mai mare medie, de la buget, a fost 9,30 Universitățile încep RACOLĂRILE de studenți. Meditații