Scris de Simona Albinaru - O dată cu încheierea la 31 ianuarie a depunerilor cererile pentru ajutorul de stat prin rambursare a diferenţei de acciză pentru motorina utilizată în agricultură, trimestrul IV 2012 a luat sfârşit această formă de subvenţionare.
Subvenţia pentru motorina utilizată în agricultură nu mai are cadru legal pentru acordare, începând cu 2013. Asta, din cauza Comisiei Europene, care, se pare, nu mai permite astfel de ajutoare.
Conform reprezentanţilor APIA Bihor pentru trimestrul IV 2012 agricultorii bihoreni au fost depuse 302 dosare. Pentru sectorul vegetal soliocitările sunt de 1.369.850 lei iar pentru sectorul zootehnic de 138.537 lei.
Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenţei dintre acciza standard şi acciza redusă pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură. Valoarea accizei decontate este, pentru anul 2012, de 1,2686 lei/litru de motorină.Bani
Beneficiarii pentru care a fost emis acordul prealabil de finanţare depun cererile trimestriale de solicitare a ajutorului de stat însoţite de o situaţie centralizatoare privind cantităţile de motorină achiziţionate în trimestrul respectiv. Cererea trimestrială de rambursare a ajutorului de stat nu poate depăşi 40 la sută din cantitatea totală stabilită conform acordului prealabil de finanţare prin rambursare. Beneficiarii accizei reduse pentru motorina utilizată în agricultură riscă amenzi de până la 20.000 de lei, dar şi pierderea dreptului de a încasa acest ajutor de stat pentru o perioadă de trei ani, dacă în urma controalelor se dovedeşte că au beneficiat de un ajutor necuvenit.
Vânzarea motorinei pentru care s-a acordat ajutor de stat sau utilizarea acesteia în alte scopuri decât cele prevăzute de lege constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 20.000 lei.
Ajutor necuvenit reprezintă