România este unul dintre cei mai mari exportatori de carne de cal la nivel mondial, înregistrând în anul 2011 exporturi în valoare de 13,1 milioane euro, pe locul 5 în Europa în urma Belgiei, Poloniei, Franţei şi Olandei, repsectiv pe 9 la nivel mondial, conform Mediafax.
La nivel mondial, exporturile de cal, catâr sau măgar au totalizat 411 milioane euro la nivelul anului 2011. Cele mai mari ţări exportatoare sunt Belgia, Argentina, Canada, Mexic, Polonia, Franţa, Olanda, Uruguay, România şi Spania, potrivit datelor calculate pe baza statisticilor Organizaţiei Naţiunilor Unite. Astfel, România a exportat în 2011 carne de cal, catâr sau măgar în valoare de 13,1 milioane euro, faţă de 10,8 milioane euro în anul anterior, potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică. În primele 11 luni ale anului 2012, România a exportat carne de cal, catâr sau măgar în valoare totală de 12,3 milioane euro, potrivit datelor INS.
Cantităţi importante de carne de cal - până la 100% - au fost descoperite în Marea Britanie în carne pentru friptură, apoi în lasagna şi spaghete bolognese care ar fi trebuit să conţină vită. Carnea pentru friptură a fost furnizată de companii britanice şi irlandeze, iar lasagna şi spaghetele bolognese de compania franceză Comigel. Aceasta din urmă s-a aprovizionat de la compania franceză Spanghero, care afirmă că a cumpărat carne din România. Asociaţiile profesionale româneşti din domeniul alimentar au respins însă aceste acuzaţii, afirmând că originea problemei nu este în România. Premierul Victor Ponta a declarat luni că Ministrul Agriculturii şi celelalte autorităţi cu atribuţii în domeniu vor solicita în numele României ca firmele vinovate de scandalul cărnii de cal, "din Franţa, Luxemburg sau altă parte", să răspundă direct, deoarece România nu trebuie tratată ca "suspectul de serviciu".
România este unul dintre cei ma