* Mediul de afaceri se opune privatizării "CFR Marfă" prin vânzarea de acţiuni
Privatizarea CFR Marfă a fost aprobată de Guvern, în şedinţa de ieri, după ce fusese avizată, recent, de membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) şi la o primă lectură, chiar de Executiv.
Mediul de afaceri este împotriva privatizării companiei "CFR Marfă" prin vânzarea unui pachet majoritar de acţiuni, după cum a anunţat Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), care consideră că ar trebui făcută o majorare de capital, în vederea vânzării de acţiuni.
AOAR precizează, într-un comunicat: "În condiţiile în care Comisia Europeană a aprobat la 30 ianuarie 2013 < un compromis > care permite unor ţări ca Germania şi Franţa să menţină holdingurile feroviare (infrastructura căilor ferate, transport pasageri şi transport marfă) chiar şi după anul 2019, compromis care ates-tă încă o dată, după acorduri CE privind < a treia cale >, excepţia de la acordul valabil la nivel UE privind piaţa unică energetică. Acest acord care exceptează aceleaşi două ţări de la procesul de < unbundling > impus României în sectorul energetic arată că, în continuare, în UE, unele mă-suri se aplică discriminatoriu doar ţărilor care au redusă capacitatea de lobby la nivelul CE".
AOAR nu este de acord cu angajamentele de privatizare asumate de Guvern, "prin vânzarea de pachete de acţiuni ale unor companii de importanţă şi deţinătoare de monopo-luri naturale, aşa cum este cazul < Transelectrica >, < Transgaz > etc."
Oamenii de afaceri solicită autorităţilor să privatizeze companiile de stat prin majorare de capital companiilor vizate, prin emiterea de acţiuni noi, "sprijinind, în acest fel, strategia investiţională a acestor societăţi.
Cristian Pârvan, secretarul general al AOAR, ne-a spus că vânzarea de pachete de acţiuni este doar în interesul statului, nu şi al compa