După zece zile de lupte parlamentare intense conduse de câţiva deputaţi ai UMP (opoziţia), Camera inferioară a Parlamentului francez a adoptat marţi seară controversatul proiect de lege ce vizează căsătoria între persoane de acelaşi sex. Textul a fost adoptat cu 329 de voturi "pentru" şi 229 "împotrivă". Zece deputaţi s-au abţinut.
Este prima reformă importantă a societăţii adoptată de majoritatea socialistă, după alegerea lui François Hollande. Textul va trebui acum să treacă şi de votul Senatului, programat pentru 2 aprilie.
Să menţionăm: dezbaterile s-au terminat exact cum au început. Cu un discurs al Christianei Taubira, ministrul Justiţiei şi cea care a apărat legea pas cu pas. "Există lucruri pe care acest text nu le va putea schimba. Nu are cum să suprime jocul amoros, nici la homosexuali, nici la heterosexuali. Vor exista întotdeauna suficiente femei ca să vă privească, domnilor, pentru a încerca să zărească, dincolo de carapace, tandreţea pe care o aveţi uneori", le-a spus ministrul deputaţilor, inclusiv celor din Opoziţie, care părăseau sala. UMP-ul promite însă că va continua lupta contra legii, la Senat. Libération: Intruziune (editorial)
Un Papă a ieşit la pensie. Un altul este chemat să vină la domnie. Singura certitudine este că va fi de sex masculin. Şi că va fi bătrân. Dar peste câteva săptămâni, după ce fumul alb va ieşi de la conclav, viaţa de la Vatican îşi va relua cursul, plină de secrete şi de intrigi. Şi în ciuda câtorva podoabe ale modernităţii, un cont Twitter sau Facebook, de pildă, acelaşi conservatorism va domni asupra destinelor Bisericii. Fiica sa cea mare o va urma fără a ezita, pentru că de la Clovis încoace, Franţa îi e fidelă. Prea puţin contează că turma o părăseşte, că vocaţia este deja atât de rară, încât nu mai sunt suficienţi preoţi.
Biserica franceză e în criză. Una profundă şi probabil