Semnătura fiecăruia dintre noi este unică, aşa cum sunt şi amprentele, iar personalitatea noastră se reflectă în forma pe care o dăm literelor, spun grafologii.
Grafologia, ştiinţa identificării personalităţii prin analiza scrisului de mână datează din secolul al XVIII-lea. Deşi desconsiderată de mulţi şi adăugată şirului de pseudoştiinţe, analiza grafologică este folosită de unele companii în procesul de recrutare a personalului, ca metodă de evaluare psihologică.
Forma literelor, înclinaţia lor şi toate celelalte particularităţi ale scrierii sunt „dirijate“ de creier, explică experţii grafologi. Fiecare trăsătură a personalităţii este reprezentată în creier de un centru nervos şi fiecare dintre aceşti centri produce o mişcare musculară unică, ce se reflectă în forma pe care o dăm literelor. Specialiştii grafologi au identificat o serie de tipare care fac posibilă identificarea a mai bine de 300 de trăsături de personalitate prin analiza scrisului.
Tastatul la calculator înlocuieşte însă tot mai mult scrisul de mână în zilele noastre. Chiar şi aşa, o analiză grafologică se poate face după semnătură, pentru că şi aceasta este o „amprentă“ a personalităţii. Ea este chiar mai relevantă decât scrisul de mână, pentru că avem libertatea de a o compune după bunul plac, cu litere de diverse dimensiuni, cu prescurtări sau cu elemente speciale, cum ar fi sublinierea sau punctul la final.
Potrivit grafologului american Fiona Mackay, semnătura este „modul în care vrei să fii văzut. Fiind forma de scriere pe care o lăsăm cel mai des la vedere, ea este imaginea ta publică“. Semnătura este suficientă pentru a putea contura un portret psihologic amănunţit, însă este nevoie de experienţă, răbdare şi atenţie pentru a face o evaluare atât de complexă. Iată ce trăsături de caracter trădează diverse tipuri de semnături:
Semnăturile mari. Persoanele care vor