Frauda rămâne evidentă: o tonă de carne de vita costă peste 3000 de euro, pe când o tona de carne de cal se vinde sub 1000. Scandalul cărnii de cal din produse prefabricate vândute în țări ale Uniunii Europene drept produse din carne de vită a cauzat atâta iritare, încât miniștrii europeni ai agriculturii s-au adunat azi la Bruxelles ca să-l dezbată, după cum relatează, Dan Alexe:
Patru zile dupa ce a izbucnit, scandalul carnii de cal din lasagna congelată galopează in continuare prin Europa: reuniuni de criză prin toate capitalele, ba chiar si la Bruxelles, unde UE a a convocat astazi o reuniune a miniștrilor agriculturii.
E drept, nu este vorba de o criză medicală, iar Comisarul european responsabil cu piața interna a UE, Michel Barnier, a declarat ca nu exista nicio amenințare la adresa sănătății consumatorilor, dar ca frauda rămâne evidentă, întrucât populația, cumpărătorii, au fost înselați, furnizandu-li-se carne de cal in loc de carne de vită.
Scandalul este cel mai mare in Marea Britanie, unde poliția a perchizitionat marți laboratoarele a două uzine de prelucrare a cărnii, a căror activitate a fost suspendată.
E vorba și de o problemă de natură culturală: in unele țări precum Franța sau Belgia, carnea de cal e consumata in mod regulat, in vreme ce in Anglia tabuul e aproape total.
Toată lumea este de acord ca e nevoie de o mai stricta legislație a trasabilitatii si a etichetarii. Firma producatoare (Findus) e suedeză, insa respectiva lasagna era fabricata de un subtraitant francez cu uzina in Luxembourg. Carnea a fost comandata unui trader cipriot, care a trecut comanda unui intermediar olandez, care a cumpărat-o in România.
Un traseu foarte complicat, asadar, iar ancheta caută acum sa determine in ce moment al acestui lui proces de transformare si prelucrare a cărnii s-a pus etic