Studenţii craioveni au posibilitatea să beneficieze de cursuri sau de stagii de practică în peste 100 de centre universitare din Europa, pe perioade cuprinse între 3 şi 12 luni, în care primesc şi bursă. Mobilităţile se fac prin programul Erasmus, anual fiind selectaţi peste 170 de cursanţi. Cei mai mulţi tineri care au optat pentru acest program au fost în 2010 - 2011, când s-au înregistrat 196 de mobilităţi.
Plecările în străinătate au loc atât în primul semestru al anului universitar, cât şi în cel de-al doilea semestru. Potrivit statisticilor pe ultimii trei ani, 37% din tinerii care aleg să urmeze un stagiu peste graniţă optează pentru universităţile din Franţa.
În topul preferinţelor se regăsesc apoi centrele din Spania (18%), Italia (16%), Germania (14%), Turcia (5%), Grecia şi Belgia (4%), Olanda şi Austria (1%).
În funcţie de specializarea pe care o urmează, dar şi de ţara pe care o aleg, tinerii trebuie să susţină o evaluare al cărei rezultat stabileşte dacă îndeplinesc condiţiile pentru a beneficia de stagiu. „Selecţia se face de către fiecare facultate, cu o comisie de selecţie, care analizează CV-ul fiecărui student, situaţia lui matricolă până la acel moment şi un atestat de limbă străină. Stagiile sunt de două tipuri: de cursuri şi de plasament, adică de pregătire practică“, a precizat Monica Tilea, directorul Biroului de Relaţii Internaţionale şi Programe comunitare al Universităţii din Craiova.
500 de euro, bursa lunară
Pe perioada stagiului, studenţii primesc o bursă lunară, al cărei cuantum este stabilit anual, în funcţie de numărul locurilor şi bugetul asigurat. În acest an universitar, bursa este de 500 de euro pe lună. Banii pot fi uneori insuficienţi. „Cheltuielile studenţilor sunt în funcţie de cum se organizează pentru mobilitate. Cel mai mult costă chiria, care poate fi între 150 şi 250 de euro pe camera de c