În mai puţin de zece minute soarta Şcolii Generale nr.2 din Bistriţa a fost decisă de consilierii locali. A durat mai mult expunerea primarului municipiului, care a ţinut să spună din nou că la această şcoală s-a produs o enclavizare a romilor. Niciunul dintre consilieri, fie că sunt de la putere sau din opoziţie, nu a avut un cuvânt de spus în privinţa desfiinţării acestei şcoli.
Cu toate protestele părinţilor elevilor de la şcoala generală nr.2, consilierii locali şi edilul oraşului nu s-au lăsat înduplecaţi şi au decis desfiinţarea acestei unităţi de învăţământ. În clădirea cu pricina se va muta din toamnă Liceul de Muzică Tudor Jarda, şcoală care acum funcţionează într-o clădire pentru care se plăteşte chirie.
Cu excepţia a doi consilieri democrat-liberali, în persoana Narcisei Ilieşi şi a lui Mihai Sărmăşan, care s-au abţinut, toţi ceilalţi consilieri locali au votat pentru desfiinţarea şcolii, la care învaţă sub trei sute de elevi, mare parte dintre aceştia de etnie romă.
"La Şcoala Gimnazială nr.2 încet, încet, s-a creat o enclavă a copiilor de etnie romă cu consecinţe extrem de negative, în primul rând scăderea nivelului învăţământului din şcoala respectivă şi tendinţa de segregaţionism evident, lucru care nu este acceptabil în Bistriţa anului 2013. De aceea, responsabilitatea noastră este să luăm măsuri pentru ca toţi copiii din municipiul Bistriţa să aibă şanse egale la un învăţământ de calitate, cum este învăţământul din Bistriţa în toate şcolile cu această excepţie, să aibă şanse pe piaţa muncii într-o Europă cu graniţele deschise", a declarat în expunerea sa edilul oraşului, Ovidiu Creţu.
Inspectorul şcolar general, Camelia Tabără, spune că şcoala va fi desfiinţată începând din anul şcolar 2013-2014, urmând ca profesorii titulari şi elevii de la această unitate de învăţământ să fie redistribuiţi la alte şcoli.
"De la 1 septem