O companie din Sibiu a depus, de curând, la Protecţia Mediului, un studiu pentru implementarea „Parcului eolian Bătrâna – Surdu” în Păltiniş, ce prevede amplasare a 29 de turbine, de aproximativ 150 metri înălţime şi 100 lăţime pe cele două vârfuri muntoase. Împotriva acestei intenţii, SKV Asociaţia Carpatină Ardeleană a Turiştilor, a lansat o petiţie online, afirmând că distruge orice posibilitate de evoluţie viitoare a staţiunii. Primarul Sibiului crede, în schimb, că este “un lucru bun”.
Proiectul realizat de S.C. Sifee Wind Energy SRL Sibiu “în condiţiile prevăzute de proiect şi „Studiul de evaluare adecvată de mediu” aferent, distruge orice posibilităţi de evoluţie viitoare a staţiunii şi compromite, din punct de vedere turistic, sportiv, urbanistic, peisagistic şi ecologic, tot ce s-a realizat până în prezent prin mari eforturi, într-o lungă perioadă de timp”, spun reprezentanţii asociaţiei de turism, care aduc drept argumente poluarea fonică, dar mai ales cea vizuală.
Potrivit acestora, din proiect rezultă că turbinele eoliene vor produce un zgomot permanent, de provenienţă mecanică şi aerodinamică, care va însuma 107 dB, deşi invelul admis este de 55 dB, în acelaşi timp afirmându-se că nu va deranja Vila Nora, cea mai apropiată clădire din Păltiniş, aflată la circa 2,6 kilometri de parcul eolian propus. “Turbinele eoliene urmează a fi dispuse într-un perimetru de interes maxim a staţiunii, în domeniul său schiabil de vârf, zona somitală Găujoara – Bătrâna – Surdu. (…) Prin dispunerea parcului eolian se compromite în mod flagrant şi definitiv viitorul Păltinişului ca staţiune turistică de vară şi de iarnă, deoarece se distruge produsul ei principal: natura nealterată, peisajele unice al munţilor înconjurători, precum şi domeniul său schiabil deosebit, ce se întinde pe înălţime între cota 1963 – 1250 m altitudine (713 m diferenţă d