De la 1 ianuarie 2014, Marea Britanie ar trebui să ridice restricţiile de pe piaţa muncii stabilite pentru România şi Bulgaria în momentul aderării celor două ţări la Uniunea Europeană.
Ridicarea restricţiilor a stârnit, însă, o serie de polemici. Va exista sau nu o migraţie în masă a românilor spre Marea Britanie odată ce nu va mai fi nevoie de permise de muncă?
Însă migraţia poate fi predictibilă doar prin abordări cantitative potrivite, a explicat profesorul de sociologie din cadrul Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială de la Universitatea Bucureşti, Dumitru Sandu.
În acelaşi registru sociologic, dr. Dumitru Sandu a explicat în cadrul dezbaterii “Şase ani de restricţii pe piaţa muncii din Uniunea Europeană”, că migraţia românilor este în prezent una de criză. Românii au format comunităţi stabile în Italia şi Spania, dar în situaţia economică actuală se orientează şi spre alte ţări europene precum Marea Britanie şi Germania.
Citeşte şi ATAC DUR al tabloidelor din Marea Britanie: Un val de imigranţi români şi bulgari AMENINŢĂ să invadeze Anglia
Un studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie, publicat în ianuarie 2013 pe tema “Perceptions and atittudes of Romanian population regarding working abroad” arată că Marea Britanie este abia a doua opţiune pentru români ca piaţă a muncii în care ar vrea să lucreze. Germania se află, potrivit studiului, pe primul loc.
Ce efecte au avut restricţiile şi cine a avut de câştigat de pe urma lor?
O investigaţie a Başkan Investigative Reporting Network realizată de Sorana Stănescu în 2012 cu privire la lucrătorii români şi bulgari din Marea Britanie a arătata că restricţiile au favorizat, spre exemplu, în domeniul construcţiilor, exploatarea muncitorilor veniţi din cele două ţări
“Industria de construcţii a avut de câştigat de pe urma restricţiilor impuse cetă