Etichetele produselor din carne implicate în scandalul cărnii de cal nu puteau fi schimbate în România, iar lanţul de-a lungul căruia putea fi comisă frauda este destul de mare, a declarat, joi, la Nurnberg, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
"Lanţul este destul de mare. Sunt produse din carne de cal care au plecat din România spre mai multe state UE şi nu se ştie unde anume s-a întâmplat această schimbare a etichetei", a spus Constantin, aflat la Nurnberg pentru târgul de produse agricole biologice.
El a arătat că foarte multe unităţi de procesare a cărnii din România au fost închise în 2007, odată cu integrarea în Uniunea Europeană, deoarece nu respectau normele comunitare şi a asigurat că abatoarele care şi-au continuat activitatea şi există şi în prezent respectă standardele europene în domeniu.
Ministrul a precizat totodată că, la nivel politic şi administrativ, nici Marea Britanie şi nici Franţa nu au acuzat România că ar fi vinovată pentru scandalul cărnii de cal.
Uniunea Europeană a anunţat o campanie de testare ADN în toate ţările membre şi o coordonare a anchetelor de către Europol, la finalul unei reuniuni de criză, la Bruxelles.
Comisia Europeană a cerut de asemenea tuturor statelor membre UE să efectueze teste ADN pe produse care ar trebui să aibă carne de vită, în contextul scandalului cărnii de cal, informează AFP.
Planul va recomanda tuturor statelor membre să efectueze controale ADN pe produse prezentate ca fiind din carne de vită, a declarat comisarul UE pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorilor, Tonio Borg, la finalul reuniunii de la Bruxelles".
Această propunere va fi transmisă statelor membre vineri, în cadrul unui "comitet permanent extraordinar al industriei alimentare şi a sănătăţii animalelor".
Borg susţine că o primă serie de teste vor fi realizate în cursul lunii martie, cu prim