România se află pe locul al optulea în lume în clasamentul "suferinţă la pompă" realizat la Bloomberg, cumpărarea unui galon de benzină - echivalentul a 3,7 litri, echivalând cu 30% din venitul mediu zilnic la nivel naţional.
Ţara noastră se află la mijlocul clasamentului în privinţa statelor cu cea mai scumpă benzină, fiind pe poziţia a 33-a din 62 de state luate în calcul, însă cum ponderea cheltuielilor cu benzina este foarte mare în totalul cheltuielilor zilnice, românii circulă foarte puţin, cumpărând doar 0,22 litri pe zi de persoană. Preţul mediu al benzinei în ianuarie era în România de 6,7 dolari pe galon, ceea ce echivalează cu 1,77 dolari pe litru, în vreme ce venitul mediu se situează la 22 de dolari pe zi.
Ţara noastră este vecină de suferinţă cu Turcia, aflată pe locul şapte în clasament în vreme ce în Polonia, stat fără resurse proprii de petrol, preţul benzinei este puţin mai mic. Însă cum nivelul de trai este mai mare, Polonia se află pe locul 15 în clasamentul "suferinţei". Bulgaria stă, însă, mai prost ca noi, aflându-se pe poziţia a 5-a între suferinzi, din cauză că preţul de 6,53 dolari pe galon - un pic mai mic decât în România- are o pondere de 34% în venitul zilnic. Acesta se ridică la 19 dolari. Ungaria se află pe poziţia a 13-a iar Slovacia pe locul 18 în clasamentul chinului la pompă. Grecia, ţară unde criza a făcut ravagii, se află pe locul 6 în topul absolut al preţurilor, cu 8,62 dolari pe galon, însă e abia pe poziţia 21 în cazul "suferinţei".
În termeni absoluţi, Turcia se află pe primul loc de pe planetă, cu un preţ de 9,89 dolari pe galon, urmată de Norvegia (9,63 dolari) şi Olanda (9,09 dolari). În vârful suferinţei se află, însă, Pakistanul, alături de India şi Filipine.
Leul tare ne-a salvat puţin
Deşi companiile petroliere din România au scumpit în acest an carburanţii, reflectare