Măsurătorile făcute de inspectorii de la Agenţia de Protecţie a Mediului au arătat că cel mai ridicat nivel de zgomot din Focşani este în zona unităţilor militare de pe Bulevardul Bucureşti. Panoul din centrul oraşului, cel care ar trebui să ne arate în timp real starea factorilor de mediu, funcţionează pe post de statuie din moment ce de ani de zile este defect.
Zona cea mai poluată fonic din municipiul Focşani este pe Bulevardul Bucureşti, mai precis lângă unităţile militare. Aceasta este concluzia raportului realizat în ultimele şase luni ale anului 2012, de către reprezentanţii Agenţiei de Protecţie a Mediului Vrancea. Cu toate că este cu puţin peste valoarea maxim admisă, de 70 de decibeli, zona se evidenţiază de mai mult timp, ca fiind cea mai zgomotoasă din oraş. De vină, spun reprezentanţii APM, este traficul intens din zonă.
Medicii ORL-işti spun că expunerea copiilor la poluarea fonică poate avea efecte asupra auzului acestora, dar numai dacă sunetele sunt de o intensitate medie sau mare. „În mod normal, poluarea fonică nu afectează auzul copiilor, dar expunerea la zgomote medii sau mari le poate provoca hipoacuzii (n.r. - diminuarea acuităţii auditive) sau acufene (n.r. - zgomote în ureche). Mult mai afectaţi de sunetele medii sau mari sunt adulţii, deoarece copiii, teoretic, se refac mult mai repede, nervii auditivi fiind în curs de formare. Şi la adulţi, afecţiunile sunt aceleaşi, respectiv hipoacuzii şi acufene, dar ei se recuperează mai greu. La cabinetul meu nu au ajuns copii cu probleme din cauza poluării fonice, ci adolescenţi cu acufene din cauza volumului exagerat al muzicii din discoteci”, este de părere medicul ORL-ist Bogdan Marinescu.
Inspectorii de la Agenţia de Protecţia Mediului (APM) au făcut în total, în semestrul II al anului 2012, 374 de măsurători pentru a verifica nivelul zgomotului urban. „Există criterii f