Formula folosită pentru veniturile pensionarilor care au avut condițiile grele în câmpul muncii a fost impusă de Mariana Câmpeanu în mandatul său precedent din 2008, susține postul RTV. Este nevoie de o cerere pentru ca o persoană să afle dacă a fost înșelată de stat Sursa: Reuters
Printr-un comunicat de presă, Ministerul Muncii recunoaște erorile de calculare ale pensiilor.
În situaţia în care, ulterior stabilirii şi/sau plăţii drepturilor de pensie, se constată diferenţe între sumele stabilite şi/sau plătite şi cele legal cuvenite, casa teritorială de pensii, respectiv casa de pensii sectorială operează, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificările ce se impun, prin decizie de revizuire. ( art. 107 din Legea nr.263/2010). "Sumele rezultate în urma revizuirii se acordă sau se recuperează, după caz, în cadrul termenului general de prescripţie, calculat de la data constatării diferenţelor", au precizat reprezentanții ministerului.
Pensionarii trebuie să ceară reclacularea pensiilor
Pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor şi/sau a stagiilor de cotizare, prevăzute de lege, nevalorificate la stabilirea acesteia. Pensionarii pentru limită de vârstă care, după data înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, în condiţiile legii.
Explicația Ministerului: modificările legislative sunt de vină
Mai exact, este vorba de fapt că unora s-a calculat pensia după legislația din 2000 și altora după cea din 2010
În perioada 2005-2008, s-a realizat recalcularea pensiilor din sistemul public de pensii, în conformitate cu principiile şi algoritmul de calcul prevăzut de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare.
"Începând cu data de 1 ianuarie 2011, sistemul public de pensii este re