Taxa asupra tranzactiilor financiare pe care 11 tari doresc sa o aplice se va aplica si tranzactiilor efectuate in alte tari, respectiv si in City-ul londonez, potrivit unui noi proiect prezentat de Comisia Europeana si citat de AFP.
Va fi vorba de "prima taxa asupra tranzactiilor financiare aplicata la nivel regional", a subliniat joi comisarul european insarcinat cu Fiscalitatea, Algirdas Semeta, intr-o conferinta de presa.
Aceasta taxa, care ar trebui sa genereze venituri de ordinul a 30 - 35 de miliarde de euro pe an, "va pune punct iresponsabilitatii pietelor", a sustinut acesta.
Diferenta cea mai notabila intre aceasta propunere si cea facuta de Comisie in septembrie 2011 este legat de includerea unui "principiu al locului de emisiune". Acest lucru semnifica faptul ca instrumentele financiare emise in cele 11 tari participante vor fi taxate chiar daca ele sunt negociate in afara acestei zone.
Propunerea contine de asemenea si un "principiu de rezidenta": daca una dintre partile participante la tranzactie are sediul in una dintre cele 11 tari, taxa este datorata, independent de locul unde a avut loc tranzactia.
Este vorba despre stabilirea unor bariere solide "impotriva delocalizarii activitatilor financiare sau a evaziunii" fiscale, a explicat Semeta.
ONG Oxfam a salutat intr-un comunicat ca acest proiect "face dificila sarcina institutiilor financiare care vor incerca sa evite" taxa si se va putea aplica "la fel de bine la Frankfurt si Paris ca si la City-ul din Londra", unde se efectueaza majoritatea tranzactiilor financiare din Europa. Or, Marea Britanie nu face parte dintre tarile care au anuntat ca vor introduce aceasta taxa asupra tranzactiilor financiare.
In fata imposibilitatii de a convinge ansamblul celor 27 de tari participante, 11 tari - Franta, Germania, Belgia, Portugalia