Comentariul săptămînal al istoricului Gh. Cojocaru în dialog cu Vasile Botnaru.
Gheorghe Cojocaru: „Într-un început de an care părea promițător pentru actuala guvernare democratică, încep să se producă o serie de mișcări distructive care amenință să dea peste cap tot ce Alianța pentru Integrare Europeană a realizat în ultimul timp și să arunce societatea în haos. Înseși Alianța, judecând după declarațiile primului ministru de ieri, ține mai mult de trecutul recent, decât de prezent sau viitor”.
Europa Liberă: Odată ce PLDM a ieșit din Acordul de constituire a Alianței, aceasta, după cum a menționat premierul Vlad Filat, nu mai există. Dar guvernarea în formula consacrată a celor trei partide continuă. Cum să înțelegem acest fapt?
Gheorghe Cojocaru: „Cu nuanțele de rigoare, ținând cont de declarațiile primului ministru și având în vedere desprinderea PLDM din Alianță, se poate spune că asistăm la o criză a Alianței care nu se dorește să se transforme într-o criză a guvernării. În orice caz, aceasta ar părea să fie, pentru moment și până la proba contrarie, poziția liberal-democraților care au sugerat necesitatea negocierii unui nou Acord privind funcționarea Alianței celor trei partide”.
Europa Liberă: Într-adevăr, Vad Filat a comparat Consiliul Alianței cu un „birou politic”, care, după cum se cunoaște, lua toate deciziile, dar nu răspundea de nimic. Să fie oare toată nemulțumirea primului ministru generată exclusiv de relația sa cu acest Consiliu al Alianței?
Gheorghe Cojocaru: „Bineînțeles că nu, pentru că aici ar trebui avută în vedere mai ales relația sa mult prea personalizată cu unul din liderii democrați, o relație care s-a răsfrânt puternic asupra evoluțiilor Republicii Moldova din ultimii ani. O relație care la început a putut să fie canalizată în albia unor compromisuri rezonabile, dar care