Cel mai alarmant pentru apărătorii drepturilor omului este faptul că detaşamentele de voluntari vor avea dreptul să captureze suspecții. Autoritățile locale de la Moscova au anunțat săptămâna aceasta înființarea unor detașamente de voluntari care să ajute poliția la capturarea imigranților ilegali. Apărătorii drepturilor omului au tras semnale de alarmă. Relatarea corespondentei Europei Libere, Claire Bigg, este prezentată în rezumat de Alexandru Eftode:
Autoritățile moscovite au anunțat crearea detașamentelor marți dimineața. Câteva ore mai târziu, zeci de voluntari purtând veste roșu-închis cu inscripția „patrula de imigrație” porneau deja în căutare pe străzile capitalei ruse. Într-o singură zi au depus cereri de înscriere în aceste detașamente peste 300 de oameni, jumătate din efectivul de care ar avea nevoie municipalitatea.
Printre voluntari, se numără fostul polițist Aleksandr Kislitsky care a spus televiziunii Canalul 1 cum înțelege să le fie de ajutor polițiștilor pentru străini:
„Ei rețin cetățenii sau le verifică actele, iar voluntarii dau o mână de ajutor, fie când e nevoie de dat explicații, fie când cuiva îi trece prin cap s-o ia la fugă”.
Autoritățile ruse insistă că cetele de voluntari sunt selectate cu grijă, iar indivizii agresivi sau cu vederi ultranaționaliste sunt respinși. Dar atunci apare întrebarea ce om normal acceptă să-și irosească timpul și forțele cutreierând degeaba străzile Moscovei în căutare de imigranți ilegali?
Este exact genul de întrebări pe care și le pun activiști precum Svetlana Gannushkina. Ea este specializată în asistarea imigranților, o ocupație exact inversă celeia de voluntar în slujba autorităților:
Svetlana Gannushkina x Svetlana Gannushkina „Mă amărăște tare creșterea xenofobiei pe care o observ în țară și în oraș. Aceste raiduri vor