Într-un context nefavorabil mediului bancar, România păstrează calea spre recuperare, arată un studiu al companiei de consultanţă KPMG, cu un sediu şi la Cluj.
Managementul de top din peste 100 de bănci își prezintă punctul de vedere față de starea actuală a sectorului bancar din Austria, Cehia, Ungaria, Polonia, România și Slovacia în noul raport realizat de KPMG: Banking Executive Survey 2012. Motivul pentru care au fost alese ţările respective - "prezintă o serie de caracteristici comune, dar există și diferențe semnificative între acestea", spune coordonatorul departamentului de consultanţă pentru sectorul bancar în cadrul KPMG Cehia, Znedek Tuma, fost guvernator al băncii naţionale din Cehia. "Chiar dacă momentan nu există prea multe semnale pozitive, în 2013 am putea vedea unele îmbunătățiri. Rezultatele noastre arată că în țările în care sectorul bancar este cel mai puțin performant așteptările sunt mai mari în sensul ameliorării. Cred că situația din România și Ungaria nu poate decât să se îmbunătățească".
Rezultatele generale ale studiului arată că sectorul bancar din România este relativ stabil și, deși a înregistrat pierderi în ultimii doi ani, rată de adecvare a capitalului s-a menținut la un nivel satisfăcător. Riscurile la adresa sectorului bancar au fost contracarate prin eforturile depuse de instituțiile de credit în sensul consolidării solvabilității și stabilizării nivelului provizioanelor și lichidității, precum și prin măsurile luate de Banca Națională a României pe linia reglementării prudențiale, supravegherii și gestionarii adecvate a riscurilor cu care se confruntă sistemul bancar.
Având în vedere că Austria a jucat un rol important în transformarea economică a băncilor din Europa Centrală și de Est (ECE), studiul a inclus și sectorul bancar austriac. Pentru băncile austriece, filialele străine din regiune rămân o