Associated Press (AP) publică joi un reportaj despre Simion Crăciun, salvatorul cailor duşi la abatoare.
"Numele fermei sale s-ar putea traduce aproximativ drept <
Când aude că un cal urmează să fie vândut unui abator, în partea de nord a Transilvaniei, unde locuieşte, Simion Crăciun se grăbeşte că ofere mai mulţi bani şi să ducă apoi animalul într-o herghelie a sa, unde turiştii vin pentru lecţii de călărie, notează AP.
"Când văd cum îi biciuiesc fermierii, simt că înnebunesc. Când mă duc seara la culcare, mă gândesc la cai şi mă trezesc cu gândul tot la ei", spune Crăciun.
Chiar şi într-o ţară în care calul este un simbol naţional, o asemenea preocupare pentru bunăstarea cailor este rară. În vremuri economice dificile, unii români îşi vând caii către abatoare, pentru că nu îşi mai pot permite să îi păstreze.
Scandalul cărnii de cal din Europa a adus România în lumina reflectoarelor, cu reţeaua sa de 35 de unităţi autorizate pentru abatorizarea cailor.
Franţa susţinea că abatoarele româneşti au făcut parte dintr-un lanţ la finalul căruia în Europa au ajuns pachete cu carne de cal etichetate drept carne de vită. Românii ripostează şi spun că de la ei carnea a plecat etichetată în mod corespunzător.
Exporturile de cai au crescut cu circa 10 la sută în 2012, faţă de 2011, ajungând la aproximativ 6.300 de tone exportate de carne de cai, catâri şi carne de măgar. Mulţi dintre caii ajunşi la abator au fost vânduţi de către proprietarii privaţi.
AP scrie că imaginile cu cai trăgând la căruţe, chiar şi în centrul Bucureştiului, erau odinioară un lucru obişnuit, cu proprietari biciuindu-şi animalele uneori până când acestea se prăbuşeau. Dar, ca parte a unui efort de moderniz