Majoritatea populației romaâești nu este înspăimîntată de o eventuală regionalizare care să țină cont de specificul etnic al provinciilor.
„Regionalizarea este o decizie strategica nu una politica” sustine vicepremierul roman Liviu Dragnea, explicind ca este vorba despre „un proces de care România are nevoie”.
Totusi nimeni nu a explicat, inca, de ce ar fi folositoare regionalizarea, ce beneficii ar aduce o redesenare administrativa a României, daca actualele judete vor ramine asa cum sint sau daca dimpotriva pentru simplificarea lucrurilor, ele vor disparea. Cel mai probabil viitoarele regiuni vor aglomera harta birocratica a României devenind niste intermediari intre judete si administratia centrala. Ideea regionalizarii nu porneste in România de la o necesitate clara, expusa riguros de catre oficialii de la Bucuresti, care aduc in discutie ca singur argument accesarea fondurilor europene, fara sa raspunda la intrebarea de ce s-ar accesa mai usor de catre viitoarele regiuni. Este vorba, deci, despre un proiect care vizeaza descentralizarea administrativa, dar care e posibil sa ingreuneze situatia, devreme ce judetele isi vor pastra prerogativele.
Proiectul despre care vorbesc socialistii români nu a fost pus pe masa publica de disectie, iar presedintele Traian Basescu a declarat astazi ca „deocamdata sunt doar povesti despre regionalizare”. Cu toate acestea bataliile judetelor pentru viitoarele capitale regionale sint in toi, iar vicepremierul care raspunde de acest subiect a declarat ca „nu va fi o singura capitala intr-o regiune”, fiindca fiecare judet trebuie „sa se bucure de avantajele regionalizarii”.
Liviu Dragnea a explicat ca „daca va fi sediul administrativ intr-un oras, in alt oras din alt judet va fi, de exemplu, directia regionala de finante, in alta capitala de judet va fi directia regionala de mediu”, iar exem