Noul Cod de procedură civilă intră în vigoare de astăzi, la aproape patru ani şi jumătate de când proiectul său a fost aprobat de executiv. Noul cod încurajează părţile să recurgă la mediere, introduce sau modifică unele reguli privind comunicarea citaţiilor şi a altor acte de procedură, regimul juridic al excepţiei de necompetenţă, soluţiile pe care le pot pronunţa instanţele învestite cu soluţionarea căilor de atac, recursul în interesul legii, procedura de executare silită etc.
Codul a fost prezentat de ministerul justiţiei ca ”oportunitate pentru accelerarea judecăţilor, simplificarea procedurilor, unificarea jurisprudenţei şi reducerea costurilor proceselor pentru justiţiabili şi pentru stat, dorind a fi un cadru legislativ modern, adaptat aşteptărilor sociale şi necesităţii creşterii calităţii acestui serviciu public”.
Potrivit iniţiatorului, codul are peste 1.000 de articole, reprezintă un proiect nou şi nu o modificare a actualului cod, iar activitatea pentru redactarea lui a început încă din 2006. Procesele ”ar urma să fie fluidizate şi accelerate”.
De asemenea, se mai urmăreşte şi resistematizarea etapelor procesului civil, revizuirea dispoziţiilor referitoare la căile de atac şi reformarea substanţială a materiei executării silite în scopul asigurării premiselor executării prompte şi efective a titlurilor executorii obţinute în cadrul procesului de fond ori recunoscute de lege. 18 mediatori în Gorj
Optsprezece gorjeni lucrează în prezent ca mediatori, iar printre ei se numără avocaţi, consilieri juridici, lichidatori, un asistent universitar, dar şi un lider politic.
Începând de astăzi, părțile în procese vor fi obligate de instanțe să participe la ședința de informare privind avantajele medierii, inclusiv după declanșarea unui proces în fața instanțelor competente, în vederea soluționării pe calea medierii a conflictelor în m