Datele privitoare la volumul zăcămintelor de minereuri din Rusia ar trebui declasificate, iar în acest domeniu în genere se impune trecerea la standardele internaţionale de clasificare, consideră preşedintele rus Vladimir Putin.
În opinia şefului statului rus, secretomania creată în jurul hidrocarburilor şi altor minereuri în Rusia este lipsită de sens, întrucât occidentalii demult au obţinut acces la aceste informaţii, relevă în ediţia sa de joi publicaţia Vzgliad.
'A venit timpul să retragem parafa ,,top secret,, în privinţa rezervelor de minereuri', a declarat miercuri preşedintele Putin, în cadrul reuniunii Comisiei pentru probleme energetice. Regimul secret în domeniul rezervelor naturale constituie un anacronism, dat fiind faptul că în Rusia activează de mai mult timp companii străine şi sunt realizate în mod curent evaluări internaţionale, a explicat liderul de la Kremlin.
În prezent, toate informaţiile referitoare la cantităţile şi volumul rezervelor subterane ale Rusiei, la cantitatea de extracţii, producţie şi consumul de minereuri strategice etc cad sub incidenţa unui articol dintr-o lege a Federaţiei Ruse 'Cu privire la secretul de stat' din 21 iulie 1993.
'Situaţia în domeniu diferă de la o ţară la alta. În multe ţări din Orientul Mijlociu, unde monopolul asupra extracţiei revine unei singure companii de stat, datele privind minereurile nu sunt în general făcute publice. Dar, în ţările occidentale, precum şi în SUA nu există niciun secret în această privinţă. Şi sunt convins că este lipsită de sens şi în Rusia', a declarat, la rândul său, pentru publicaţia Vzgliad, directorul Fondului pentru securitatea energetică din Moscova, Konstantin Simonov.
În privinţa zăcămintelor vechi, acestea au fost evaluare şi reevaluate demult, datele referitoare la acestea nu sunt secrete. Mai puţin transpare