România este unul dintre statele membre din estul Europei care a crescut cel mai mult în zona producţiei bio, dar este important să-şi dezvolte partea de procesare şi apoi pe cea de comercializare, a declarat, miercuri seara, la pavilionul României de la Nurnberg, comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş.
“România este unul dintre statele membre din estul Europei care a crescut cel mai mult pe zona de produse bio, alături de Cehia şi Polonia, dar este important să se construiască cărămidă pe cărămidă. A crescut mult în producţia de materie primă, dar este important să-şi dezvolte partea de procesare şi apoi pe cea de comercializare. Acest târg înseamnă foarte mult pentru promovarea produselor bio româneşti, iar Europa, prin acest târg internaţional, are în produsele bio o poartă de intrare. Este important ca în spatele acestor standuri să se afle o producţie bine organizată, bine structurată, pentru a face faţă la eventuale cereri pe piaţă”, a precizat Dacian Cioloş, comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală.
Acesta a subliniat că în România a explodat foarte mult producţia bio, în timp ce consumul s-a dezvoltat destul de puţin, scrie agerpres.ro.
“Cred că şi aici producţia bio din România ar avea o direcţie în care să lucreze, pentru că oricărei ţări interesate să producă pentru export îi este greu să reziste în timp la export. Toate marile state producătoare de produse bio au şi piaţă importantă. Pentru România cred că ar fi foarte utilă mai multă promovare”, a spus Cioloş.
Deşi foarte mulţi români ştiu ce înseamnă producţie bio, din păcate nu ştiu unde să găsească aceste produse, consideră comisarul.
“Eu, de câte ori vin la Bucureşti, caut produse tradiţionale şi eco şi, uitându-mă prin aceste magazine, am observat că nu se găsesc legume şi fructe proaspete deoarece nu reuşesc să găse