Abuz incredibil al Complexului Energetic Oltenia asupra unui miner de la Cariera Alunu. Angajatul a fost trimis pentru o lună în concediu fără plată, drept pedeapsă că mama lui, care are un teren în dreptul excavatorului, refuză să îl vândă companiei. Mai mult, minerul pedepsit, Ilie Răvaş, susţine că în aceeaşi situaţie se află încă trei rude ale sale: soţia, cumnata şi fratele. „Nu este vina noastră, nu o putem obliga pe mama să vândă terenul”, explică Răvaş, care vrea să ajungă în audienţă la directorul general Laurenţiu Ciurel. Şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj, George Romanescu, susţine că un salariat poate fi trimis în concediu fără plată doar la cerere.
O femeie din Alunu a blocat accesul unui excavator pe terenul său pe motiv că nu a fost plătită. După trei zile, pentru că Nelica Răvaş nu a permis continuarea lucrărilor miniere pe terenul său, o comisie a decis sancţionarea fiilor şi nurorilor femeii, angajaţi la Alunu, prin trimiterea lor în concediu fără plată, pentru 30 de zile. Părţile se contrazic cu privire la cine este proprietar. Nelica Răvaş susţine că terenul este al ei, iar exploatarea minieră vorbeşte despre acest perimetru ca fiind al EMC Berbeşti-Alunu. Indiferent care ar fi adevărul, angajaţii sancţionaţi nu au nicio treabă cu litigiul.
Comisia (i-)a lucrat repede
O comisie formată din patru ingineri, Nicolae Dican, Valerian Ciobanu, Gheorghe Călinescu, Maria Andronache şi juristul Felix Moldoveanu, a stabilit că Nelica Răvaş şi fiul acesteia Nicolae Răvaş au fost violenţi şi au oprit excavatorul E 01-1400 Olteţ, de la Cariera Alunu, revendicând proprietatea pe care se făceau lucrări miniere.
Comisia a fost formată la dispoziţia directorului Ghiorghie Chielcea pe 24 ianuarie, pentru a investiga fapta petrecută în aceeaşi zi. Pe 25 ianuarie, „cercetarea prealabilă administrativă“ a fost gata. Cei cinci inv