Romania se imprumuta de la FMI, Banca Mondiala si de pe alte piete si va trebui sa dea banii inapoi, iar dobanzile "vor iesi afara" din tara. Am putea sa "mutam" creditele la interior, daca nu in totalitate macar in parte, astfel incat ce plateste statul sa ramana la noi?
Statul roman are nevoie de bani si ca sa ii obtina, se imprumuta. Pe langa creditele luate de la Fondul Monetar International si Banca Mondiala, autoritatile de la Bucuresti mai acceseaza o sursa de finantare: emisiunile de obligatiuni.
Romania va incerca sa obtina intre 500 milioane de dolari si 1,5 miliarde de dolari de pe pietele externe printr-o emisiune de obligatiuni in dolari cu maturitatea de cel putin 10 ani.
Tranzactia se incadreaza in programul de emisiuni pe termen mediu al Romaniei si este intermediata de bancile Barclays, Citibank, HSBC si BNP Paribas.
Asta inseamna ca vom primi pana la 1,5 miliarde de dolari de la investitori, bani pe care trebuie sa ii returnam peste 10 ani, cu tot cu dobanda. Anul trecut, Romania a mai emis obligatiuni in dolari, in lunile ianuarie si februarie, cu randamente de 6,87% si 6,45%.
Premierul Victor Ponta a anuntat ca Romania se va imprumuta de pe piata americana, prin noua emisiune de bonduri lansata, la costuri mult mai mici in comparatie cu cele din 2012, nivelul dobanzilor urmand sa scada la sub 6%.
Dar daca tot trebuie sa ia statul imprumut cu dobanda, n-ar fi mai bine ca aceasta dobanda sa ramana in tara? Nu au romanii suficienti bani ca sa finanteze propriul lor stat? Populatia are in total economii de 124 miliarde de lei (28 mld. euro) la banci. Aceasta suma inseamna aproximativ 30% din datoria externa totala a tarii.
Cei cu venituri mari detin economii destul de masive. Circa 16.500 de persoane aveau la sfarsitul anului trecut depozite mai mari de 100.000 de euro, cu