Efectul scandalului cărnii de cal asupra agriculturii româneşti putea fi mai mare decât cel al secetei de anul trecut dacă România rămânea vinovatul de serviciu, a declarat premierul Victor Ponta, arătând că pericolul a fost pentru România unul uriaş, dar criza încă nu a fost depăşită.
"Dacă ar fi rămas România vinovatul de serviciu pentru tot acest scandal uriaş, această criză uriaşă, cred că ar fi fost mai rău decât seceta de anul trecut, în toată Europa s-ar fi spus «domn'ne, în România se fraudează, se falsifică provenienţa sau originea produselor alimentare». Din fericire, am luat lucrurile în serios de la început, ne-am dat seama că este un subiect care interesează absolut orice cetăţean din Europa; nu sunt interesaţi cetăţenii europeni de toate lucrurile din România, dar de ceea ce mănâncă şi cumpără din supermarketuri, de la cetăţeanul britanic până la orice cetăţean bulgar sau lituanian, fiecare se gândeşte «vreau să ştiu ce cumpăr, cu mănânc»", a spus Ponta, aflat la Nurnberg pentru târgul de produse agricole biologice.
El a arătat că pierderile înregistrate de către producătorii români în urma acestui scandal nu pot fi încă evaluate, dar că aceste pierderi au fost stopate prin modul în care s-au implicat autorităţile de la Bucureşti.
Toate statele membre UE trebuie să verifice, prin teste efectuate începând cu 1 martie, dacă datele de pe eticheta unui produs din carne corespund conţinutului, iar simultan va fi îmbunătăţită şi legislaţia europeană în domeniu, a anunţat, tot la Nurnberg, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Aflat în Germania, ministrul a prezentat concluziile reuniunii de la Bruxelles la care a participat în cursul zilei de miercuri.
"Pentru a recâştiga încrederea consumatorului, trebuie efectuate teste de la 1 martie în toate ţările membre, să vedem dacă ce se spune că este pe etichetă se găseşte şi