Sectorul bancar din Romania este relativ stabil si, desi a inregistrat pierderi in ultimii doi ani, rata de adecvare a capitalului s-a mentinut la un nivel satisfacator, arata un studiu realizat de KPMG.
In analiza „Banking Executive Survey 2012” se mentioneaza ca riscurile la adresa sectorului bancar au fost contracarate prin eforturile depuse de institutiile de credit in sensul consolidarii solvabilitatii si stabilizarii nivelului provizioanelor si lichiditatii, precum si prin masurile luate de Banca Nationala a Romaniei pe linia reglementarii prudentiale, supravegherii si gestionarii adecvate a riscurilor cu care se confrunta sistemul bancar.
"Bancile romanesti au facut progrese in ultimii ani in ceea ce priveste restructurarea unor activitati cheie cum ar fi administrarea riscurilor si gestionarea portofoliilor de active neperformante", a declarat Serban Toader, Senior Partner, KPMG in Romania.
In studiul citat, managementul de top din peste 100 de banci isi prezinta punctul de vedere fata de starea actuala a sectorului bancar din Austria, Cehia, Ungaria, Polonia, Romania si Slovacia.
"Tarile cuprinse in studiu prezinta o serie de caracteristici comune, dar exista si diferente semnificative intre acestea. Chiar daca momentan nu exista prea multe semnale pozitive, in 2013 am putea vedea unele imbunatatiri. Rezultatele noastre arata ca in tarile in care sectorul bancar este cel mai putin performant asteptarile sunt mai mari in sensul ameliorarii. Cred ca situatia din Romania si Ungaria nu poate decat sa se imbunatateasca", spune Zdenek Tuma, coordonatorul departamentului de consultanta pentru sectorul bancar din cadrul KPMG Cehia si fost Guvernator al Bancii Nationale a Cehiei.
Avand in vedere ca Austria a jucat un rol important in transformarea economica a bancilor din Europa Centrala si de Est (ECE), stu